Monday, September 7, 2009

Μάλλες Ιεράπετρας


Tο μεγαλύτερο χωριό της Ιεράπετρας επί Ενετοκρατίας στις Μάλλες στο νομό Λασιθίου. Αξιόλογη εκκλησία του χωριού η Παναγία του 1431.

Ανάμεσα στις Μάλλες και στο Χριστό, 2 χλμ. δυτικότερα, βρισκόταν η αρχαία πόλη Μάλλα, που ήταν ανεξάρτητη και αυτόνομη με δικά της νομίσματα που απεικόνιζαν στο ένα μέρος το κεφάλι του Δία και στο άλλο έναν αετό και τη λέξη "ΜΑΛ". Στην περιοχή βρέθηκαν αγγεία και άλλα αντικείμενα Ρωμαϊκής εποχής. Σήμερα οι Μάλλες είναι ένα από τα πιο γραφικά ορεινά χωριά (υψόμ. 600 μ.), στις πλαγιές της Δίκτης, στη μέση της πυκνοφυτεμένης περιοχής του Σελάκανο, πνιγμένα στα πεύκα και τα πουρνάρια οπού η φύση δημιούργησε διαδρομές γεμάτες περιπέτεια.

Μία περιοχή με ένα κλίμα αναζωογονητικό, αλλά και κατά τους παραδοσιακούς μύθους γεμάτο θετική ενέργεια.Η κοντινότερη παραλία βρίσκεται στη Μύρτο μόλις 14 λεπτά από τις Μάλλες. Η Μύρτος είναι ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό γνωστό για την υπέροχη αμμουδιά του, κατάφυτο από μπανανιές και πορτοκαλιές, χτισμένο στις όχθες του Κρύου ποταμού.Έχει μια πανέμορφη παραλία με ψιλή άμμο, βότσαλο και καθάρια νερά. Κοντά στο χωριό ανασκάφηκαν τα ερείπια πρωτομινωικού οικισμού, ενώ στη θέση Άγιος Αντώνιος υπάρχουν τα ερείπια ρωμαϊκών λουτρών.

No comments:

Post a Comment

>
<$BlogItemCommentCount$> comments